Оплакванията, които хората с мигрена изпитват, значително се увеличават през почивните дни. Това показва богатият клиничен опит на невролога д-р Фелиу Титус, който завежда Неврологичното отделение към болница „Вал д’Еброн“ в Барселона. Какви са причините за неприятната тенденция и как по напълно естествен начин да се предотврати едностранната пулсираща болка в главата ще узнаете в настоящата статия.

Защо атаките на мигрена зачестяват в края на работната седмица?

Според д-р Титус мигрената напомня болезнено за себе си през уикенда основно поради три причини. На първо място е рязкото излизане от ежедневната рутина. „Страдащите от мигрена по правило са хора, които се адаптират по-бавно към променящите се външни фактори. За тях преходът от натоварената работна седмица към лежерните съботно-неделни дни е своеобразна стресова ситуация. А както е известно, отрицателното физическо или емоционално въздействие е сред основните отключващи фактори на мигренозно главоболие“, напомня д-р Титус.

На второ място специалистът изтъква разстройството на цикъла сън-бодърстване. „През почивните дни обичайно „наваксваме със съня“. Този лукс, който не можем да си позволим през работната седмица, обаче оказва негативен ефект върху хората с мигрена. Вместо да посрещнат новия ден бодри и свежи, те се будят със силно мигренозно главоболие“, информира медикът.

Колкото и необичайно да звучи, третото място д-р Титус отрежда на кофеиновите напитки. „Събота и неделя приемът на кафе и чай драстично намалява. Практиката ми показва, че това се отразява неблагоприятно на хората с мигрена. Макар съдържащият се в топлите напитки кофеин да е сочен като основен провокиращ фактор на мигренозно главоболие, аз съветвам всички засегнати да не се лишават от него през уикенда, а просто да ограничат приема му“, категоричен е д-р Титус.

Как успешно и безопасно да се предотвратят пристъпите на мигрена през почивните дни?

„Най-добрият начин, по който „жертвите“ на мигрена могат да се предпазят от мигренозно главоболие в края на седмицата, е като целенасочено се стремят към обичайния си ритъм на живот. Добре е да се хранят, лягат и стават приблизително в часовете, в които го правят през работната седмица, и да не променят драстично своите навици“, апелира д-р Титус.

Видни български невролози се присъединяват към призива на каталунския си колега. Освен избягването на резки промени в ежедневието обаче, те горещо препоръчват приема на Мигренон/Migrenon®. Това природно средство е специално създадено, за да осигури живот без главоболие. Силата му се крие в мощната активна съставка партенолид, която от години се използва за предпазване и елиминиране на мигренозната болка. Благодарение на патентования процес на вакуум екстракция, чрез който е получена съставката, се постига до 25 пъти по-висока концентрация, отколкото със стандартната процедура на извличане. Мигренон не само е в пъти по-ефективен от останалите продукти на пазара у нас, но и се усвоява много по-пълно и лесно от организма. За това допринася иновативната фармацевтична форма Solucaps (течни капсули).

Мигренон има удобен прием и дозировка, която може да се адаптира според индивидуалните нужди на всеки пациент. Поради природния си произход е напълно безвреден, не предизвиква странични ефекти и има отлична поносимост. За постигане на оптимални резултати е препоръчително приемът да продължи минимум 6 месеца.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This