Статистиката сочи, че заболеваемостта от мигрена е в съотношение 3 към 1 в ущърб на дамите. Господата, които са запознати със симптомите на болестта, използват тези данни в защита на революционната теза, че жените са по-силният пол. Специалистите приемат аргументът им за непоклатим предвид факта, че пациентките стоически понасят не само мъчителните пристъпи на главоболие, но и придружаващите ги гадене и чувствителност към звук и светлина.

Водещи причини за мигрена при жените

Отговорът на въпроса защо мигрената е заболяване, типично за нежната половина на човечеството, се крие в сериозните хормоналните промени, които претърпяват представителките на нежния пол по време на менструация, бременност и пременопауза. Интересно е, че преди пубертета момчетата страдат по-често от мигренозни пристъпи от момичетата. През юношеството обаче настъпва обрат и тийнейджърките са засегнати в по-голяма степен от своите връстници от мъжки пол. Тенденцията се затвърждава окончателно в зряла възраст, когато дялът на потърпевшите от пулсиращо едностранно главоболие жени е в пъти по-висок от този при мъжете.

Менструална мигрена

Фактът, че при 60% от жените мигренозните атаки са в пряка зависимост от менструалния цикъл, неопровержимо доказва връзката на заболяването с ниските нива на женския полов хормон естроген през този период. При повечето дами пристъпите на главоболие обикновено се появяват непосредствено преди или по време на менструация. С края на месечното кръвотечение отшумяват и оплакванията.

Мигрена по време на бременността

Бушуващите хормони в организма на бременната жена неизменно оказват влияние на мигрената. При болшинството от дамите се наблюдава значително подобрение на състоянието – мигренозните пристъпи настъпват по-рядко или са значително по-леки. В клиничната практика обаче са описани и случаи, при които атаките не се повлияват от бременността, а понякога дори се влошават.

Мигрена през пременопаузата

С приближаване на дамите към климактериума функциите на яйчниците постепенно започват да затихват. В резултат нивата на естрогена значително намаляват. Хормоналният дисбаланс отчетливо се проявява с поредица от неприятни симптоми, сред които челно място заема мигрената.

Дар от природата за справяне със симптомите на мигрена

В случай че дамите страдат от тежки мигренозни пристъпи, е наложително своевременно да вземат превантивни мерки за овладяването им. Природният продукт Мигренон/Migrenon® е разумна алтернатива на лекарствата срещу мигрена. Той доказано се бори с упоритото главоболие и е безопасен при продължително приложение. Ключова роля за терапевтичните му свойства има активната съставка партенолид, получена чрез вакуум екстракция, при която се постига 25 пъти по-висока концентрация на екстракта в сравнение със стандартната процедура на извличане.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This