Макар основните „жертви“ на мигрена да са жените, от неврологичното заболяване страдат и немалка част от мъжете. Като основна причина за това изследователи от Медицинския център на Лайденския университет посочват повишените нива на естроген при представителите на силния пол. Узнайте как са достигнали до извода в настоящата статия.

Как учените заключават, че завишените нива на естроген при мъжете са предпоставка за поява на мигрена?

Членовете на научния екип провеждат проучване сред 39 мъже. Средната възраст на участниците е 47 години, а телесното им тегло е в границите на нормалното. 17 от тях страдат от пристъпи на мигрена 3 пъти месечно. По време на изследването обаче не приемат болкоуспокояващи и противомигренозни медикаменти, за да не влияят на нивото на хормоните. Останалите 22 доброволци формират контролната група. За целите на експеримента от членовете на експерименталната група са вземани по 4 кръвни проби дневно през 3 часа, докато получат пристъп на мигрена. Мъжете от контролната група също са подлагани на кръвни изследвания през определени интервали от време. Целта е да се анализират нивата на естрадиол (вид естроген) и тестостерон. Резултатите от сравнителния анализ сочат, че количеството на естрадиола при мъжете с мигрена е 97 pmol/L, докато при онези, които нямат мигрена то е 69 pmol/L. Съотношението между тестостерона и естрогена в организма на участниците от експерименталната група също не е в благоприятни рамки. Стойностите му са значително по-ниски (3,9), отколкото тези на доброволците от контролната група (5,0). Последващи изследвания показват, че представителите на силния пол с мигрена, имат перманентно високи нива на естроген. Нивата на тестостерон не се различават съществено при изследваните пациенти от двете групи. Данните обаче сочат, че той не е толкова активен при страдащите от мигрена, колкото при останалите. Това е и причината при тях да се наблюдава по-малко лицево окосмяване. Авторите на изследването анализират някои от симптомите на тестостеронов дефицит като емоционални разстройства, смущения в сексуалната функция и липсата на енергия. Оказва се, че симптомите са налице при 61% от мъжете с мигрена, докато процентното съотношение при онези, които нямат мигренозно главоболие, е едва 27%. Тези резултати потвърждават предишни данни от лабораторни изследвания върху мишки. „Знаем, че високото ниво на естроген при гризачите води до нарушаване на функциите на определени части на мозъка, което благоприятства появата на мигрена. По всичко обаче изглежда, че тестостеронът може да противодейства на този процес и рискът от развитие на мигрена при мъжете да намалее“, обнадежден е Мишел Ферари, професор по неврология и един от авторите на проучването. Той обаче е категоричен, че ще са необходими повече и по-задълбочени изследвания в тази насока.

Кой е достъпният и ефективен начин за намаляване на честотата и тежестта на пристъпите на мигрена?

Докато учените разкрият нови хоризонти за овладяване на мигрена, най-силното оръжие у нас срещу мигренозното главоболие си остава Мигренон/Migrenon®. Този изцяло природен продукт е способен да осигури живот без главоболие благодарение на активната съставка партенолид. Тя е извлечена от билката Моминска вратига посредством патентован процес на вакуум екстракция, при който се постига 25 пъти по-висока концентрация в сравнение със стандартната процедура на извличане. Използва се отдавна за предотвратяване на мигрена, тъй като се смята, че потиска химичните реакции, които „отключват“ мигренозната болка. Иновативната фармацевтична форма Solucaps (течни капсули), в която се предлага партенолидът гарантира цялостното му и бързо усвояване от мъжкия организъм, а оттам и по-мощния ефект. Дозировката на Мигренон може да се адаптира според силата на мигренозната болка, а приемът е изключително удобен. Поради изцяло природния си състав продуктът е перфектен избор за дълговременна употреба. Има отлична поносимост и е напълно безвреден.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This