Силно главоболие или пристъп на мигрена? Ако търсите отговор на този въпрос, прочетете следващите редове, за да научите по какво се различават двете болезнени състояния.

Мигрената засяга милиони хора и пристъпите ѝ могат да бъдат провокирани от най-разнообразни фактори

Причините, които предизвикват мигренозни атаки при даден човек, може да нямат същия провокиращ ефект при друг, и обратно. Така е, защото вероятността даден фактор да провокира мигрена зависи от общото моментно състояние на организма.

Има десетки фактори, които могат да отключат мигренозен пристъп. Едно от условията за неговото овладяване е свързано с това всеки да открие този фактор, който му влияе най-силно.

Наблюденията на специалисти и проведени проучвания са довели до обособяването на група от доказани фактори, които могат да отключат мигренозен пристъп.

Неподлежащи на контрол фактори:

 • промени в атмосферните условия
 • промени в хормоналните нива в организма

Подлежащи на частичен контрол фактори:

 • претоварване на сетивата от действието на дразнещи аромати, цигарен дим, ярка светлина, много силен шум
 • физическо претоварване
 • силно психическо натоварване

Контролируеми фактори:

 • прием на храни и напитки, предизвикващи пристъпи – силни ароматни и пикантни храни, сирена, ядки, шоколад, кафе, алкохол
 • прием на медикаменти, отключващи мигрената – орални контрацептиви, някои обезболяващи и съдоразширяващи медикаменти

Мигрена или „обикновено“ главоболие – как да ги различим?

Статистически проучвания сочат, че около 20% от жените и около 5% от мъжете страдат от мигрена. Ето някои характерни прояви на мигрена, които я отличават от „обикновеното“ главоболие.

 • Мигренозният пристъп се предшества от определени състояния. Сред тях са умора, свръхчувствителност към шум и светлина, болки или тежест в стомаха, общо неразположение, проблеми със съня, депресивни състояния.
 • Мигренозните пристъпи се наблюдават по-често в сутрешните часове.
 • При мигрена, главоболие се усеща предимно едностранно и по-рядко двустранно. Болката е пулсираща или туптяща в областта на слепоочието или челото.
 • Често мигренозните пристъпи се съпровождат с повръщане, обилно уриниране и нарушение в зрението (замъглено виждане).
 • При жените, мигрената често започва с началото на менструалния цикъл (т.н. „менструална мигрена“). След това мигренозните пристъпи постепенно затихват.

Кога „обикновеното“ главоболие се превръща в мигрена?

Един от най-характерните симптоми за мигрената е т.н. аура. Като аура се определя появата на различни визуални картини, зрителни смущения, затруднения в говора или неврологични проблеми. Те се усещат до 1 час преди пристъп на мигрена и главоболие. Тези разпознаваеми симптоми се ползват в повечето случаи за ориентир при поставяне на диагноза мигрена. Проблемът тук е, че аура се наблюдава при малка част от хората с мигрена.

Когато главоболието започва да се появява хронично без да е предшествано от характерната за мигрена аура, се налага да се проследи наличието на други симптоми. Те могат да насочат лекаря към поставяне на диагноза „мигрена“. Необходимо е поне няколко от тези симптоми да са налице едновременно, за да се изключи вероятността за друг здравословен проблем:

 • Периодични главоболия, продължаващи от 4 часа до 3-4 дни
 • Умерена до силна пулсираща болка, която се усеща само от едната страна на главата
 • Главоболието се засилва при движение и физическа активност
 • Гадене, повръщане, фото- и фонофобия (свръхчувствителност към светлина и шум)

За да се определи хроничното главоболие като мигрена е необходимо също така да са на лице и някои други симптоми.
Те се появяват след преминаване на болката:

 • Прилив на енергия и повишена активност
 • Силна отпадналост и раздразнителност
 • Силен апетит

Облекчете непоносимата болка, причинена от мигрена или друг вид главоболие с изцяло природен продукт

Доказано е, че синтетичните лекарствени средства имат само временен ефект, а често след продължителна им употреба могат да доведат до т.н. медикаментозно главоболие. Небезизвестен е и големият брой странични ефекти, които притежават.

Поради природния си произход и доказан ефект все повече специалисти препоръчват Мигренон/Migrenon® като първи избор при мигрена. Едно от средствата, за които е доказано, че облекчава симптомите и се ползва с успех в световен мащаб е партенолид, извлечен от билката Моминска вратига. Стандартизиран и висококачествен партенолид е включен като активна съставка в естествения продукт Мигренон.

Приемът на Мигренон значително намалява честотата, продължителността и интензитета на мигренозните пристъпи. Освен при мигрена, продуктът може да се приема и при друг вид главоболие.

Мигренон се дозира по 1 течна капсула, до 3 пъти на ден след хранене. Дозировката е индивидуална, според интензитета на болката. Продуктът е с отлична поносимост, без странични ефекти и може да се приема в комбинация с аналгетици.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This