Мигрена без главоболие звучи парадоксално, нали? Всъщност, мигрената се свързва предимно със силно главоболие, което важи за по-голямата част от страдащите. В действителност, обаче, има и хора, развиващи мигренозна аура със зрителни смущения, но без последващото типично главоболие. А, това явление се нарича – мигрена без главоболие. Сега, нека разберем повече информация за него, защото никой не е застрахован от поява му.

Аурата и зрителните нарушения, които могат да ни удивят

По принцип, има едно общо правило – пристъпите на мигрена са придружени с главоболие, но както всяко такова и тук имаме изключение. Всъщност, има хора, развиващи мигрена без главоболие – т.е. при тях остава само и единствено аурата. Мигрената означава нещо различно за всеки засегнат – някои хора страдат от пулсиращо, едностранно главоболие, други – от гадене, световъртеж и повръщане, а трети – имат всички симптоми едновременно. За съжаление, това е състояние, което често влошава качеството на живот на много хора в огромна степен.

Аурата причинява зрителни смущения, водещи най-често до „виждане“ на светкавици, линии и кръгове в зрителното поле. При някои пациенти, аурата изглежда ивична – сякаш гледат през мръсни очила, а при други се наблюдават визуални промени – все едно гледат върху водна повърхност. Освен това, те се оплакват още от изтръпване на крайници, световъртеж и затруднен говор. Обикновено главоболието започва известно време след появата на аурата, но в случаите на мигрена без главоболие – то болки в главата така и не се появяват.

Мигрена без главоболие – това е тя

В случаите на мигрена без главоболие, засегнатото лице изпитва симптомите на аурата, която дори често не разпознава като такава. Тя, сама по себе си трае от около 15 до 60 минути, като може да бъде изключително слабо изразена.

Обикновено, пациентите с аура развиват във времето и мигренозно главоболие. При някой хора, обаче това се случва изключително рядко. С напредване на възрастта, вероятността мигрената да протича без така познатото главоболие се увеличава, особено при мъжете. А, защо това е така – все още не е ясно. Всъщност, много рядко пациенти страдат от мигрена без главоболие. Важно е да отбележим, също, че диагностицирането на мигрена без главоболие е много трудно за лекарите.

Напълно, все още, не е проучено как аурата и главоболието са свързани. Учени смятат, че аурата и главоболието се задействат от един и същ механизъм, когато клетките в мозъка са свръхвъзбудени и тази вълна от свръхактивност се разпространява в мозъка. В случай че тази т.нар. „вълна“ удари клетки в зрителния център, засегнатите изпитват аурата. Междувременно, ако тази „вълна“ продължи и достигне до лицевия нерв, отговорен за предаването на сигналите за болка, то резултатът е главоболие. Възможно е при някои хора, прагът на стимулация на нерва – тригеминалния, да е по-висок.

Също така е възможно аурата и главоболието да възникват от различни механизми, случващи се в нашите тела. Винаги, обаче, трябва да се посети лекар, ако забележите симптоми на мигрена с аура, дори ако главоболието не се появи, а какви са те – може да разберете като прегледате нашия блог и се информирате за всичко свързано с мигрената.

Мигрена без или със главоболие – решението е едно!

Независимо от вида мигрена, от който страдате – създаден е продукт, който се бори срещу симптомите на главоболие, а той е Мигренон / Migrenon®. Вдъхновен и създаден изцяло от природата – изключително ефективен, благодарение на активната си съставка партенолид. Това е вещество, извлечено от билката Моминска вратига, известна със своите противовъзпалителни и болкоуспокояващи свойства. Билката има много дълга история – не само в традиционната, но и в народната медицина. Освен всичко това, тя има кардиотонично и спазмолитично действие. Продуктът е с висок профил на безопасност и подходящ за продължителна употреба. Правилната дозировка е по 1 капсула, 3 пъти дневно, след храна.

Може да бъде открит в аптечната мрежа в страната, както и онлайн на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This