При жените появата на мигренозна болка в периода около месечния цикъл се определя от специалистите като състояние, наречено менструална мигрена. Този тип мигрена е особено характерен за жените, които са прекалено чувствителни към хормоналните колебания около месечния цикъл.

Причини за менструална мигрена

Резкият спад в нивата на двата основни женски полови хормони – естроген и прогестерон непосредствено преди месечния цикъл предизвиква появата на силна пулсираща болка.

Прогестеронът е стероиден хормон, участващ в женския менструален цикъл, който стимулира матката да се подготви за бременност, а естрогените са група съединения, които играят важна роля в репродуктивните цикли на жената. Това са хормоните, отговорни за типичните характеристики на женското тяло. Когато се наблюдават дори леки изменения от нормалния им баланс, тялото реагира чрез физически неблагоразположения като предменструален синдром (ПМС), чувствителност и болка в гърдите, главоболие и мигрена.

Болка с мигренозен характер може да се появи и в дните около периода на овулация, обикновено предизвикана от пика естрогените, както и по време на самия менструален цикъл, когато естрогените и прогестеронът са в най-ниските си нива.

При някои жени приемът на противозачатъчни средства също е сред провокиращите фактори на неприятното главоболие.

Овладяване на пристъпите на менструална мигрена по естествен начин

Подходите за овладяване на мигренозна болка включват както медикаментозна терапия, така и безвредни натурални методи. Понякога може да се приложи комбинация от двете. Но когато става въпрос за здраве, най-добрият избор винаги са натуралните и безвредни средства.

Комбинацията от трайни промени в хранителния режим и редовен прием на превантивни средства с натурален произход вероятно е подход с по-бавен ефект, но за сметка на това не се отразява негативно в здравословен аспект. Висококачественият стандартизиран екстракт от билката Моминска вратига (веществото партенолид) в продукта Мигренон/Migrenon® повлиява благоприятно силата, честотата и продължителността на мигренозните пристъпи. Активната съставка се извлича чрез патентован процес на вакуум екстракция, което осигурява 25 пъти по-висока концентрация и по-висока ефикасност на Мигренон.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This