Мигрената безспорно е най-травмиращата и силна форма на главоболие. Търсенето на лекарство за мигрена датира от древността. Случаи на мигренозно главоболие са описвани преди новата ера – самият баща на медицината Хипократ отделя сериозно внимание на заболяването, а хора с мигренозен пристъп са главни образи в картините на редица бележити художници от отминалите епохи.

В световен мащаб се отчита, че около 10% от мъжете и 20% от жените поне веднъж годишно получават мигренозен пристъп с продължителност от няколко часа до 3 дни. По-тежко е положението при около 3% от засегнатите, които страдат от хронична мигрена и пристъпите й се появяват ежемесечно. Търсенето на ефективен лек за тези хора е довело до внедряването на метод за лечение на мигрена с ботокс.

Мигрена – лечение с ботокс (ботулинов токсин)

Инжектирането на ботулинов токсин отдавна се ползва като козметична процедура, предпочитана от много дами, борещи се с бръчките на кожата. Ботулиновият токсин действа парализиращо на нервите на лицето и временно блокира провеждането на нервни импулси по тях. По този начин мускулите на лицето остават неактивни, кожата се отпуска и изглажда, а бръчките се заличават.

Това действие на ботокса е насочило учените към прилагането му с цел овладяване и лечение на мигрената. Протичането на мигренозния пристъп е свързано с патологично отделяне на биологично активни вещества около нервите и кръвоносните съдове в главата. В резултат се стига до спазми на мускулите в стените на съдовете и дразнене на нервните окончания, предизвикващо един от основните симптоми на мигрената – силното пулсиращо главоболие. Ботулиновият токсин намалява секрецията на някои от веществата, предизвикващи усещането за болка. Освен това ботоксът намалява чувствителността на троичния нерв, отговорен за усещанията за болка в областта на главата. Крайният ефект от инжектирането на ботокс е свързан с намаляване на усещането за болка при мигренозен пристъп.

Неудобства при прилагането на ботокс за лечение на мигрена

За максимална ефективност на лечението се изисква многократно инжектиране на ботокс през определено време в няколко различни зони на главата и врата, включително около мускулите на лицето, шията и тила. Споменава се и за поява на някои странични ефекти от прилагането на ботулиновия токсин. Оплакванията при пациентите наподобяват тези при ботулизъм – затруднено дишане, подувания, болки дори извън зоните на инжектиране.

Макар в САЩ методът да се прилага отдавна и да се понася добре от повечето пациенти, за окончателно лечение на мигрената ботоксът не е достатъчен. Успешното лечение на мигрена изисква постоянни профилактични грижи с цел намаляване силата на мигренозните пристъпи и постепенното им оредяване във времето. Затова, макар и да показва известна ефективност в досегашната практика, лечението на мигрена с ботокс не бива да е първи избор. Ботоксът като лекарство за мигрена отстъпва по ефективност на друго много по-добре проучено и по-безопасно средство.

Вместо с рисковия ботокс, овладейте мигрената с по-безопасно средство

Наблюденията и опита на редица лекари показват ползите от приема на Мигренон/Migrenon®.
Мигренон е доказано ефективен и изцяло природен продукт. Активната съставка партенолид релаксира гладката мускулатура на кръвоносните съдове, включително в главата и потиска химичните реакции, водещи до появата на главоболие. Така Мигренон повлиява благоприятно мигренозната болка и спомага за оредяване на пристъпите в степен, която ботоксът не може да осигури.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This