Мигрената е състояние, което се проявява с различни по сила и интензивност мигренозни пристъпи. Те могат да настъпят внезапно или да се развиват с течение на часове. Наблюдават се 3 фази на мигренозни пристъпи. Не е задължително да се проявяват и трите по време на пристъпа – предупредителна фаза, фаза на пристъп и следпристъпна фаза.

Предупредителната фаза на мигрената е с времетраене от няколко часа до няколко дни. Тя се характеризира с чувство на умора, променливо настроение, повишен апетит към някои храни, висока чувствителност към шум, миризми, светлина и др.
Пристъпната фаза на мигрената в някои случаи може да се предхожда от аура (зрителни смущения, при които болният вижда звезди, светлини или начупени зигзагообразни линии, проблеми със слуха, говора, объркване, чувство на „мравучкане“). Възможно е аурата да изчезне преди началото на главоболието, но съществува и вероятност тя да продължи.

Главоболието е най-неприятната част от мигренозния пристъп.

То обикновено е мъчително, едностранно или двустранно, пулсиращо, в областта на челото и слепоочието.

Главоболието се придружава от гадене и повръщане, като са възможни нарушения в зрението, топли и студени вълни, избиване на пот и стомашно-чревни проблеми.
Следпристъпната фаза, фазата на възстановяване или “махмурлукът на мигрената” се изразява в сънливост, умора, апатия, болки в мускулите, нарушена концентрация, раздразнителност. Дълго време след намаляването или отзвучаването на главоболието, хората, страдащи от мигрена изпитват тези усещания, преди окончателното възстановяване на нормалното си състояние. Един пристъп може да трае от няколко часа до три дни, най-често един ден, като може да предизвика пълна нетрудоспособност.

Ефективната терапия на мигрената се състои в лечение на пристъпа и негоава профилактика. Профилактиката цели да редуцира честотата, продължителността и интензитета на мигренозния пристъп. Тя трябва да започне в отсъствие на пристъп и да се приема минимум 6 месеца, а е възможно и до 2 години.
Мигренон е природен продукт, който е високо ефективен при профилактика на мигренозните пристъпи. Мигренон съдържа висококачествена стандартизирана активна съставка – партенолид (0,4 мг). Мигренон се приема и при други видове главоболия. Дзировката му е по 1 течна капсула до 3 пъти дневно след хранене.
Мигренон е една природна алтернатива на обезболяващите лекарства!

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This