Мигрената е широко разпространено заболяване. Засяга милиони хора и пристъпите й могат да бъдат провокирани от най-разнообразни фактори. Най-лошото е, че причините, които предизвикват мигренозни атаки при даден човек, може да нямат същия провокиращ ефект при друг пациент и обратно. Така е, защото вероятността даден фактор да провокира мигренозна атака зависи от общото моментно състояние на организма.
Има десетки фактори, които могат да отключат мигренозен пристъп. Едно от условията за неговото овладяване е свързано с това всеки да открие този фактор, който му влияе най-силно.

Кои са основните фактори, провокиращи мигрената?

Наблюденията на специалисти и проведени проучвания са довели до обособяването на група от доказани фактори, които могат да отключат мигренозен пристъп. Те са отделени в групи според това доколко могат да бъдат контролирани и влиянието им да бъде избегнато.

Неподлежащи на контрол фактори:

– промени в атмосферните условия
– промени в хормоналните нива в организма

Подлежащи на частичен контрол фактори:

– претоварване на сетивата от действието на дразнещи аромати, цигарен дим, ярка и блещукаща светлина, много силен шум
– физическо напрягане – много резки движения, претоварване с фитнес упражнения
– стрес и психическо претоварване – тревожност, безсъние

Напълно контролируеми провокиращи мигрената фактори:

– прием на храни, предизвикващи пристъпи – силни ароматни и пикантни храни, сирена, ядки, шоколад, кофеинови напитки, алкохол
– прием на лекарства, отключващи мигрената – орални контрацептиви, някои обезболяващи и съдоразширяващи медикаменти и др.

Има ли природен продукт, който ефективно облекчава състоянието на страдащите от мигрена?

Както става ясно не всички провокиращи фактори може да бъдат контролирани. Например не може да се контролират проявите на времето и климатичните промени, които провокират мигренозни пристъпи при повечето болни. Може обаче да се регулира приема на хранителни продукти или лекарства, обострящи мигрената. Именно откриването на факторите, действащи на отделните болни е единия ключов момент в борбата за овладяване на мигрената. Другият не по-малко важен момент е приема на продукти като Мигренон, който доказано облекчава състоянието на страдащите от мигрена и допринася за редуциране на пристъпите им. Мигренон допринася за много по-безболезненото понасяне на провокиращите мигрената фактори и драстично намаляване на тяхното влияние върху състоянието на засегнатите хора.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This