Резките промени в метеорологичните условия влияят негативно върху здравословното състояние на голямата част от хората. Сред най-уязвимите безспорно са страдащите от мигрена. Статистиката сочи, че капризите на времето отключват мигренозните атаки и увеличават силата на пулсиращата болка в главата при 20% – 40% от засегнатите.

Кои промени в климата оказват най-силно влияние върху мигрена?

Списъкът с метеорологични фактори, които предизвикват появата на мигренозен пристъп, е дълъг. Ние обаче ще се спрем на тези, които имат най-голяма тежест. На първо място това са електрическите заряди в буреносните облаци по време на гръмотевични бури. Електромагнитните полета, които те създават, водят до нарушено освобождаване на химически вещества в мозъка. Сред тях е и серотонинът, чийто резки колебания в нивата, предизвикват мигренозна атака.
Високото атмосферно налягане и ниската относителна влажност на въздуха също може да са в основата на внезапно появилото се мъчително мигренозно главоболие.
Ярката слънчева светлина и особено отблясъците от гладки предмети, вода или сняг също могат да причинят пулсираща мигренозна болка.

Как да се разобличат промените в климата, „виновни“ за появата на мигрена?

Тъй като климатичните промени, които могат да отключат епизоди на силно пулсиращо едностранно главоболие, са много и разнообразни, специалистите приканват потърпевшите да установят кои точно им влияят негативно. Това своеобразно разследване е дълго и продължително, така че „жертвите“ на мигрена трябва да се въоръжат с търпение. Ако проявят нужната воля и обръщат внимание на знаците, които понякога настойчиво, а друг път едва забележимо им подава тялото, ще узнаят конкретната атмосферна причина за тяхното неразположение. Разполагайки с това безценно знание, те са способни да избегнат ловко капаните, които времето им залага. За да наложат контрол над ситуацията, страдащите от мигрена трябва най-напред да се потрудят усърдно. За целта е добре да си водят своеобразен дневник, в който да отбелязват всеки един мигренозен пристъп, който са получили. От изключително значение е да описват условията, при които са почувствали мигренозната болка – дали са били навън, или у дома, ниска или висока е била температурата на въздуха, имало ли е дъжд, или е било сухо, слънчево ли е било, или облачно… След като преминат няколко месеца, специалистите съветват записките да се прегледат, за да открият провокиращите фактори. Единствено така ще могат да се предприемат конкретни превантивни мерки срещу мигрена.

Как да се предотврати пристъпът на мигрена със силата на природата?

Веднъж разобличили метеорологичните явления, които причиняват мигренозния пристъп, засегнатите са готови да им противодействат. Най-силният им съюзник в тази мисия е натуралният продукт Мигренон/Migrenon®. Съдържащият се във всяка негова капсула партенолид – висококачествен екстракт от Моминска вратига, се прицелва директно към проблема и бързо потиска химичните реакции, водещи до поява на мигренозното главоболие. Активната съставка е получена чрез патентован процес на вакуум екстракция, при който се постига 25 пъти по-висока концентрация в сравнение със стандартната процедура на извличане. Mигренон е първият природен продукт на пазара у нас с такава чистота и ефективност. Напълно безопасен е, има удобен прием, който може да се адаптира според индивидуалните нужди, и е икономически изгоден.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This