Повечето хора мислят за мигрената като за мъчително главоболие, но мигренозният пристъп всъщност е нещо много по-комплексно от обикновена болка. Един такъв пристъп обикновено има 4 етапа, означавани като продром (пре-главоболие), аура, истинско главоболие и постдром (пост-главоболие). Милиони хора по света изживяват мигренозни атаки, включващи и четирите въпросни стадия. В отделни случаи обаче се наблюдават безболезнени прояви на мигрена. Какво представляват те?

Мигрената е заболяване, проявяващо се със силно главоболие, следователно състояние като безболезнена мигрена технически не може да се диагностицира. Въпреки това, много хора получават мигренозни пристъпи, които започват с типичен стадий на пре-главоболие, преминаващ в аура. Тези пристъпи обаче не са последвани от същинска фаза на главоболие, а точно обратно – най-омаломощаващият етап с тежкото главоболие се прескача. Това не пречи да са налице всички други визуални симптоми на мигрената и аурата, т.е. това е форма на мигрена с аура.

Първият стадий на атака на този тип мигрена може да бъде разпознат като предупреждение за предстоящ пристъп по появата на някои от следните симптоми:

– запек
– стомашно разстройство
– умора
– чести позиви за уриниране
– раздразнителност

Навлизането в стадия на аурата при безболезнената мигрена се характеризира с обичайните визуални симптоми като появата на примигващи светлини, зигзаг линии или петна в зрителното поле. Липсата на главоболие и наличието на типичните симптоми на аура водят до хипотезата, че тази форма на мигрена се изявява само с неудобствата, които аурата предизвиква. Поради това се разглежда като „оптична“ или „очна“ мигрена.

Много често налице са и типичните за аурата симптоми като:

– влошаване на зрението и слуха
– халюцинации, причуване и привиждане на звуци и картини.
– объркване на съзнанието и възприятията
– поява на частични парализи или обратно – свръхчувствителност в определени зони на тялото

За тези, които страдат от безболезнена мигрена, пристъпите обикновено приключват на този етап и не се стига до появата на най-тежкият симптом на обикновената мигрена – тежкото и омаломощаващо главоболие. Въпреки това лекарската консултация е наложителна за установяване на точни причини и методи за овладяване и преодоляване на това състояние.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This