Мигрената е едно от най-трудните за диагностициране медицински състояния. Причината за това е изключително широката гама от симптоми на мигрена – характерното главоболие, както и гадене, повръщане, зрителни смущения и др. Поставянето на диагноза мигрена винаги е свързано с разнообразни изследвания за изключване на други заболявания, към които симптомите насочват. Най-трудно се поставя диагноза мигрена при деца. Това състояние обаче засяга и тях, при това със сравнително голяма честота.

С какво най-често се бърка мигрена при деца?

В медицинската практика често има случаи на деца, при които, преди да се установи мигрената се е предполагало, че страдат от епилепсия или стомашно-чревна инфекция. При девойките нерядко оплакванията при мигрена се объркват със симптомите, появяващи се при менструални проблеми.

Как мигрената засяга децата и колко често се среща?

Мигренозното главоболие и другите оплаквания при мигренозен пристъп, имат сериозно влияние върху представянето на детето в училище, върху взаимоотношенията му със семейството и приятелите, както и върху начина му на живот изобщо.

Изчислено е, че около 10% от децата в ученическа възраст имат мигрена. До навършването на пълнолетие около 8% от момчетата и около 23% от момичетата вече са преживели поне по един мигренозен пристъп. По-честото засягане на момичетата се обяснява с промените в секрецията на естроген в тялото, които настъпват с пубертета и които допринасят за развитието на мигрена. Установено е, че именно пубертетът с повишения стрес и хормоналните промени, които го придружават, е времето, когато най-голяма част от подрастващите момичета за първи път се сблъскват с мигрената.

Според специалистите е много важно да се разбере, че мигрената и мигренозното главоболие далеч не са характерни само за възрастните. Необходимо е да се отхвърли окончателно погрешното схващане, че децата не страдат от главоболие.

Симптоми на мигрена при деца и подрастващи

Най-издайническите симптоми на мигрена в младежка възраст са свръхчувствителност към светлина и звуци и появата на двустранно (билатерално) главоболие. Характерно е, че самото главоболие продължава около 2-3 часа – значително по-кратко, отколкото при възрастните, при които то е налично до 3-4 дни. Лошото е, че при децата пристъпите може да се появяват няколкократно в рамките на един ден и това е сред най-отежняващите особености на детската мигрена.

Други симптоми на мигрената в детска възраст са:
– проблеми със съня
– тревожност
– депресия
– трудно концентриране на вниманието
– умора

Как може да се овладее мигрената при деца?

И при възрастни, и при деца, без риск от нежелани последствия може да се прилага природният продукт Мигренон/Migrenon®. След няколкомесечен прием той помага за окончателно овладяване на мигрената, намаляване на силата и честотата на изявите й и осигурява живот без мигренозно главоболие.

Ybilei_20-god_Borola_3

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This