Дифузното главоболие се характеризира с болка, която се разпространява по цялата глава и няма строга локализация.
Оплакванията са от болки в дадена област на главата, без да могат да се очертаят точните граници. Възможните причини за дифузно главоболие най-често са нервно напрежение и инфекциозни заболявания. Главоболието от нервно напрежение е с продължителност от няколко часа до няколко дни, с редуващи се “светли” интервали.

Промени в неврологичното състояние не се откриват. При инфекциозни заболявания е възможно ежедневно главоболие, като например при инфекция, причинена от Епщайн-Бар – вирус. Към причините за дифузно главоболие можем да посочим и прием на лекарствени средства.
Ограничават се някои подвидове на дифузно главоболие – дифузно главоболие с нарастващ интензитет и честота, с отсъствие на допълнителни феномени или пристъпи и дифузно главоболие с нарастващ интензитет и честота, придружено с допълнителни феномени или пристъпи.

Първият вид се характеризира с:

  • Епизодично или хронично главоболие, при което екзогенни и психологически фактори влошават състоянието;
  • В основата на главоболието може да лежи прогресиращ органичен вътречерепен процес, който може да носи доброкачествен характер, ако в продължение на години не се наблюдават допълнителни симптоми. Трябва да се изключат повишено вътречерепно налягане и други функционални причини.
  • При някои отравяния (напр.с олово или оловни съединения) или злоупотреба с лекарствени средства или успокояващи препарати (бром, литий, производни на дихидроерготамин и др. обезболяващи средства) се наблюдава симптоматично главоболие.

При втория вид дифузно главоболие на първо място трябва да се проведе диференциална диагноза между следните състояния:

  • Епизодично дифузно главоболие, съпроводено от гадене или повръщане и/или преходни неврологични симптоми;
  • Нарастващо дифузно главоболие, придружено от психо-органичен синдром и/или огнищни неврологични симптоми (епилептични припадъци, признаци за поражение на малкия мозък…).

Съществува ли профилактика при главоболие?

Хора, които страдат от чести пристъпи на главоболие и тези атаки нарушават качеството на живот, е необходимо да помислят за профилактика. Целта на профилактиката е да намали честотата и тежестта на главоболието и да подобри качеството на живот. Хората със сложни форми на главоболие, при които по време на пристъп се проявява неврологична симптоматика, се явяват първи “кандидати” за такава терапия. При тях, дори и единичен епизод на главоболие с неврологични прояви е реална предпоставка за профилактика. Мигренон е природно профилактично средство срещу главоболие. Установено е, че Мигренон е ефективен при такива случаи. Ако е необходимо, Мигренон успешно се комбинира и с други противоболкови лекарства.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This