Сигурни сме, че сте прочели множество материали на тема какво представлява мигрената и кои са провокиращите я фактори. Ето защо няма да се спираме на тези въпроси, а вместо това ще се фокусираме върху два от възможните начини за преодоляването й – движението и ароматерапията.

Защо и как редовната физическа активност помага за преодоляване на мигрената?

Ако искате да се спасите от пристъпите на мигрена е добре да прекарвате повече време на открито поне по половин час на ден. Отличен резултат имат плуването, джогинга, карането на колело, ходенето пеша. От значение е натоварванията да са интензивни, за да се стигне до изпотяване. При него се задействат механизмите, чрез които се образува азотен оксид. Той помага да се овладее мигренозния пристъп. Ефективността на азотния оксид се състои в способността му да преразпределя кръвния поток в тялото и да разширява кръвоносните съдове. Друго основно предимство на азотния оксид е мигновеното му действие.

Каква е връзката между ароматите и мигрената?

Доказано е, че повече от 50% от засегнатите от мигрена пациенти са силно чувствителни към миризми. Състоянието се нарича озмофобия. Нещо повече – 70% от представителките на нежния пол, страдащи от мигрена са на мнение, че причината за появата й са определени миризми. Ароматът на лук например е един от провокаторите й. Съществува и доказателство за това твърдение.

Специалисти съобщават за 32 – годишна жена, която твърди, че единствения повод за интензивното й главоболие е миризмата на суров кромид лук и чесън. Вследствие на нея тя получила главоболие, което продължило един час. Болката била характеризирана като изключително силна, с чувство за парене в очите и носа. Освен това била придружена от умора, гадене, сърцебиене, болки в гърлото, езика и шията. Други миризми, които могат да доведат до поява на мигренозен пристъп са тези на различни парфюми, освежители за въздух, миризма на пържена храна, цигарен дим и препарати за почистване.

От друга страна е установено, че приложението на масла с аромат на лайка, мента, лавандула, палисандрово дърво, евкалипт, жасмин и розмарин облекчават симптомите на мигрената.

Освен тези методи познаваме ли природни средства с доказан ефект върху мигрената?

Да. Такова средство е природния продукт Мигренон. Активната съставка на Мигренон – партенолид, от години се използва в медицинската практика като доказано средство за намаляване на силата на болката по време на мигренозни пристъпи, както и за понижаване на честотата им. Мигренон се различава от останалите продукти срещу мигрена по своята уникална фармацевтична форма – течни капсули. Те позволяват бързо и цялостно усвояване на активната съставка, което е от особено значение за ефективното преодоляване на мигрената.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This