През есенните месеци броят на децата и юношите, които страдат от главоболие, рязко се увеличава. Това сочи изследване, реализирано от екип на Nationwide Children’s Hospital в САЩ. Узнайте какви са причините за неблагоприятната тенденция, кои деца са най-уязвими и как родителите да им помогнат.

Какви са причините за лавинообразно нарастващия брой подрастващи с главоболие през есента?

По време на годишната среща на Американската асоциация за изучаване на главоболието, изследователите излагат възможните причини за нарасналия брой пациенти в детска възраст, които се оплакват от главоболие през есента. По думите им пикът на оплакванията по това време на годината се дължи на действието на някои от следните фактори:

  • стресът, породен от завръщането към училищната рутина
  • рязката промяна в дневния график
  • недостатъчна дневна почивка
  • нередовното хранене
  • оскъдна хидратация
  • повишеният прием на енергийни напитки
  • ниската физическа активност
  • непрестанното взиране в екраните на електронните устройства

Кои деца са най-уязвими към главоболие през есенния период?

Ан Пакалнис, професор по неврология към Медицинския колеж в Охайо и съавтор на проучването, разкрива, че децата във възрастовия диапазон от 5 до 9 години най-често се оплакват от главоболие през есента. Впечатление прави, че в края на тийнейджърските години проблемът при момчетата отшумява. При момичетата обаче главоболието често хронифицира и прераства в мигрена, която се превръща в сериозен проблем в зряла възраст.

Проф. Пакалнис обръща внимание, че малките участници в изследването, страдат основно от тензионно (причинено от напрежение) и мигренозно главоболие. Наблюденията показват, че мигренозната болка при децата е силно изразена и обикновено е съпроводена от гадене, повръщане и повишена чувствителност към светлина, шум и миризми.
Болката при тензионното главоболие е далеч по-поносима. Дискомфортът, който причинява, не влошава сериозно качеството на живот на децата.

Как родителите да помогнат на децата да преодолеят главоболието?

Екипът, провел изследването, е категоричен, че избягването на провокиращите фактори е най-добрият начин за справяне с главоболието при децата. В усвояването на това ценно умение ключова роля имат родителите. На тях се пада отговорната задача да подканят децата да се хранят редовно и качествено, да приемат достатъчно течности и да спортуват повече, за да се разтоварят от нервното напрежение.

Родните специалисти по неврология напълно подкрепят препоръките на американските си колеги. За да се увеличи ефекта от промените в начина на живот на малчуганите обаче, те приканват да се заложи на Мигренон/Migrenon®. Този природен продукт е специално създаден, за да прогони болката, причинена от тензионното и мигренозно главоболие, и да разреди мъчителните главоболни пристъпи. Тайната на безотказното действие на Мигренон се крие в активната съставка партенолид, извлечен от билката Моминска вратига. Смята се, че това вещество потиска химичните реакции, водещи до развитие на главоболие при децата. Научно доказано е, че при редовен и продължителен прием на Мигренон пристъпите на главоболие се разреждат чувствително, силата на болката намалява, а гаденето и повръщането изчезват. Мощният ефект на Мигренон се дължи не само на силата, но и на бързата усвояемост на партенолида, за която допринасят иновативните течни капсули (Solucaps). Приемът е изключително удобен, а дозировката се адаптира спрямо възрастта и теглото на детето. Мигренон има отлична поносимост и не излага на риск детското здраве дори при продължителна употреба.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This