Главоболието при децата е един от често срещаните проблеми в педиатричната практика. Много деца на възраст между 11 и 15 години са засегнати от силно главоболие. Това сочат резултати от проучване на Института за изследване на населението и човека към БАН, проведено в 41 държави, съвместно с европейска изследователска група.

В България са анкетирани 6600 малчугана. Установено е, че учениците ни се намират на 13-то място по оплаквания от болки в главата веднъж дневно или веднъж в седмицата, като момичетата страдат по-често от проблема.

Кои са причините за главоболие при децата?

Много от децата забравят или не са привърженици на приема на течности, ако те не са газирани. Тези напитки обаче не само не утоляват жаждата, но могат да я засилят поради високите количества захар, които съдържат. Недостатъчният прием на течности като вода, фрешове и чайове предизвиква дехидратация, която води до главоболие при децата. Ето защо е добре да научите малчугана всеки ден да консумира изброените полезни напитки.

Друга причина за главоболие при децата е пропускане на някое от храненията, вследствие на което нивата на кръвна захар се понижават. Много често, улисани в игри навън или пред компютъра, децата не се сещат, че е време за хранене. За да предотвратят главоболието родителите е необходимо всеки ден стриктно да следят дали детето се храни редовно.

Трета възможна причина за главоболие при децата е силния стрес. Погрешно е схващането, че само възрастните са подложени на него. Голямото количество домашни, контролни и изпити в училище често предизвикат този проблем при малчуганите. Да не забравяме и с колко тревоги в емоционален аспект е изпълнен периода на пубертета, което също може да причини главоболие при децата. Главоболието причинено от стрес се нарича тензионно и може да бъде хронично или пристъпно, като се характеризира с лека до умерена, в повечето случаи двустранна, стягаща болка. Според специалисти от този тип главоболие страдат децата на възраст над 10 години.

Как да се справим с главоболието при децата?

Детската възаст е един изключително деликатен период, през който трябва да се предпочитат безопасни за крехкия организъм средства за главоболие. Доказано ефективен и същевременно безопасен продукт, който помага за овладяване на главоболието при деца е Мигренон. Природният продукт съдържа активна съставка партенолид, която понижава силата на болката и помага на детето да забрави за главоболието, намалявайки постепенно честотата му.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This