Затоплянето на времето е една от основните причини за поява на клъстерно главоболие през пролетта. Как смяната на сезоните повлиява болката – ще разясним в редовете по-долу.

Клъстерно главоболие през пролетта – защо се обостря при смяна на сезоните?

Клъстерното главоболие може да има ясна сезонна изразеност, споделят специалистите. Много страдащи се оплакват от обостряне на появите на клъстерно главоболие и мигрена в началото на топлото полугодие. Възможните причини за силната болка се крият в характерните за сезона промени. Ето кои от тях са отговорни за отключване на клъстерното главоболие през пролетта:

Покачване на температурите

Преминаването от студено към топло време провокира появата на главоболие и мигренозни пристъпи. Специалистите отбелязват, че много хора, страдащи от мигрена, са особено чувствителни към високи температури. Сезонността на клъстерните главоболия може да е резултат от стимулация или активация на хипоталамуса. Медицината все още няма отговор за точните биохимични промени, които причиняват клъстерно главоболие при затопляне на времето.

Промени в атмосферното налягане

През пролетните месеци сме изненадвани от чести климатични промени – слънчеви часове, последвани от внезапни валежи и захлаждане на времето. При топло време се отчита високо атмосферно налягане и обратно – при влошаване на времето стрелката на барометъра пада. Тези промени в атмосферното налягане провокират поява на силно главоболие и мигренозни атаки. Причините се коренят в разликата в налягането на въздуха в атмосферата и този в човешките синуси. Механизмите за адаптация за изравняване на налягането са възможни причини за клъстерно главоболие и мигренозни пристъпи.

Нарушение на циркадните ритми

Една от теориите е, че клъстерното главоболие произлиза от хипоталамуса – частта от мозъка, която отговаря за циркадните ритми и е наричана още „биологичен часовник”. Този вид главоболие се характеризира с дневна и сезонна ритмичност. Сезонните нарушения в цикъла сън-бодърстване могат да отключат сложен механизъм в мозъка, който причинява клъстерни и мигренозни атаки.

Какво е решението за овладяване на болката при клъстерно главоболие през пролетта?

За посрещане на всеки сезон без болка се доверете на Мигренон/Migrenon®. Природният продукт е добре познат на множеството доволни пациенти като средство за успешно облекчаване на силното главоболие. Всяка капсула Мигренон съдържа активната съставка партенолид – вещество, за което се смята, че потиска химичните реакции, водещи до мигренозни пристъпи. Партенолидът в Мигренон е извлечен посредством вакуум екстракция от билката Моминска вратига. Този процес гарантира качество, чистота и по-висока концентрация на извлечено вещество в сравнение с други процедури за екстракция.

Мигренон може да се приема при мигренозно и други видове главоболие. Има благоприятен ефект за намаляване на болката, гаденето и повръщането, както и редуциране на честотата и силата на пристъпите. Дозира се по 1 течна капсула до 3 пъти дневно, като приемът може да се адаптира според индивидуалното състояние на засегнатия. Мигренон има много добра поносимост, практически безвреден е и е подходящ за продължителен прием.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This