Вярно е, че от главоболие се оплакват голяма част от хората, подложени ежедневно на силен стрес. От него може да страдате обаче дори и ако не попадате в тази група. За да можем да овладеем трайно главоболието е добре да открием към кой тип принадлежи то, на какво се дължи, както и коя е най-подходящата терапия за него.

Кои са типовете главоболие и как да ги преодолеем?

Главоболие от напрежение

Характеризира се с двустранна, монотонна, стягаща и тъпа болка в главата. Главоболието възниква след събитие, пробуждащо емоции, (независимо дали са положителни или отрицателни) и вълнение като неочаквана новина. Други причини може да бъдат дългия престой пред компютъра или зад волан и извършването на неотложна дейност, изискваща продължително концентриране на вниманието. Този тип главоболие можете да овладеете като се стремите да избягвате стреса и се придържате към редовна физическа активност. В случай, че работата ви изисква да стоите дълго време в седнало положение, то е добре на всеки час поне по веднъж да раздвижвате шийните и раменните мускули.

Клъстерно главоболие

Болката е пулсираща и засяга едната половина от главата, около и зад окото. Началото на пристъпа е внезапно, а интензитетът на болката бързо се увеличава, като е най-силен през първите няколко минути. По време на пристъпа очите на засегнатия може да започнат да сълзят и да се зачервят, а носът да започне да тече или да се запуши само от страната на засегната част от главата. Времетраенето на пристъпа е между 30 минути и три часа, като най-често продължава около един час. Пристъпите се появяват поне по веднъж на всеки 24 часа, като може да събудят засегнатия човек и през нощта. Клъстерното главоболие се появява най-често през сезоните пролет и есен.
Установено е, че от този тип главоболие страдат предимно мъжете във възрастовата граница 20-50 години, употребяващи тютюневи изделия. За да се справите с него е добре да ограничите употребата на алкохол и цигари и да се въздържате от драстични промени в ритъма на живот, тъй като те също може да отключат проявите на този тип главоболие.

Ybilei_20-god_Borola_3

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This