Учени предполагат, че има връзка между дефицита на някои витамини и минерали, и пристъпите на мигрена. Включването на тези хранителни вещества в ежедневното меню може да облекчи симптомите на мъчителното главоболие. В следващите редове вижте кои са те и как да си ги набавите.

Витамин D

Според изследване от 2020 г. приемът на витамин D може да бъде полезен за хора с мигренозно главоболие. Учените смятат, че витамин D потиска възпалението, влияе върху отделянето на невротрансмитери и облекчава болката. В отключването на мигренозния пристъп и появата на мигренозна болка важно участие вземат именно някои неврологични процеси. Редовният прием на витамин D може да им повлияе и да помогне за превенция на мигренозни атаки. Също така този витамин е необходим на организмът, за да абсорбира магнезий – минерал, който се свързва с главоболието при мигрена.

Националният здравен институт на САЩ препоръчва на хората до 70 години да приемат 15 микрограма витамин D дневно. За тези над 70 годишна възраст препоръчителната дневна доза е 20 микрограма. Най-добрият начин да си го набавите е, като правите слънчеви бани по 15-20 минути дневно. Някои хранителни продукти също са източник на витамин D за организма, макар и в по-малка степен. Такива са яйца, по-мазна риба и зърнени култури.

Магнезий

Магнезият е минерал, който работи в тясно сътрудничество с витамин D в организма. И двете хранителни вещества могат да бъдат от съществено значение за предотвратяване на мигренозното главоболие. Проучвания свидетелстват за връзка между приемът на магнезий и мгренозните главоболия, както и за болкоуспокояващите свойства на минерала. Магнезият има роля в нервно-мускулната функция и предпазва от прекомерно възбуждане на невроните. Препоръчителната дневна доза магнезий за жени е 310-320 милиграма, а за мъже – 400-420 милиграма. Храни, богати на магнезий са спанак, бобови култури, авокадо, ядки и семена.

Рибофлавин – един от задължителните витамини при мигрена

Витамин В2 (рибофлавин) има ключова роля за поддържане на добро здравословно състояние като участва в множество биологични процеси. При хората, страдащи от мигрена, се отчитат ниски нива на енергия в мозъка, причинени от дефицит в енергийния метаболизъм на митохондриите. Приемът на рибофлавин чрез диетата може да повиши тяхната енергийна ефективност и по този начин да повлияе благоприятно честотата на мигренозните пристъпи. Може да си набавите витамин В2 чрез прием на млечни продукти, месо, черен дроб, броколи и зърнени култури.

В допълнение към приемът на витамини и минерали, при мигрена се доверете на природен продукт с доказан ефект

Мигренон/Migrenon® е изцяло природен продукт с мощен ефект при мигрена. Активната съставка партенолид (екстракт от билката Моминска вратига) доказано разрежда и предотвратява мигренозните пристъпи. Освен, че повлиява благоприятно върху мигренозните атаки, партенолидът спира гаденето и повръщането. Също така влияе положително върху гладката мускулатура на съдовете, което има отношение към мигренозната болка. Продуктът е напълно безопасен и е подходящ за продължителен прием. Дозировката е по 1 течна капсула (Solucaps) до 3 пъти дневно, след хранене. При необходимост може да се адаптира.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This