Един от основните симптоми на мигрена е интензивна, пулсираща болка в областта на главата. Но този вид главоболие не е обикновено главоболие, а може да предизвика чувствителност на нервните окончания и човек да изпита болка дори от най-лекото докосване. Това състояние се нарича алодиния и означава „друга болка“. Оказва се, че при около 80% от хората с мигрена се проявява и този симптом по време на пристъп.

Болката, която човек изпитва по време на пристъп на мигрена, е вид предупреждение, че нещо не е наред в организма и трябва да неутрализирате вредните фактори, които причиняват болката.

Алодиния представлява повишена чувствителност на кожата към докосване и болка. Тя се появява вследствие на ниския сетивен праг при засягане на периферните нерви. Може да се появи и при други заболявания, които увреждат нервите (диабет).

Причини за появата на алодиния – един от най-непознатите странични симптоми на мигрена

По време на пристъп на мигрена мозъкът освобождава определени химикали, вследствие на което кръвоносните съдове по повърхността се разширяват. Нервните окончания около тези кръвоносни съдове изпращат сигнали до централната нервна система и това предизвиква усещането за болка в главата. Когато тези сигнали продължат да се изпращат за повече от час, нервите стават свръхчувствителни. Тогава започва да се проявява чувствителността към докосване (алодиния).

Видове алодиния (чувствителност към докосване)

Съществуват три вида алодиния

  • Статична алодиния – болка, причинена от предмет, който се докосва до кожата (носене на слънчеви очила, докосване на дрехите до кожата или дори поставяне на главата върху възглавница).
  • Динамична алодиния – когато нещо се отърка в кожата (здрависване или сресване на косата с четка).
  • Термална алодиния – болка, предизвикана от прекалено ниска или прекалено висока температура.

Терапия с цел облекчаване на всички симптоми на мигрена

Овладяването на пристъпите на мигрена съдейства за облекчаване на всички странични симптоми, които я съпровождат, включително и чувствителността към докосване. Облекчаването на мигренозната болка обикновено успокоява и проявите на алодиния.

Специално за хората с чести мигренозни пристъпи екип от медицински специалисти създаде натурален продукт, който дължи ефекта си на висококачествен екстракт от билката Моминска вратига (Tanacetum parthenium). Мигренон/Migrenon® се отличава с много добра поносимост при продължителна употреба. Продуктът по безвреден път потиска химичните реакции в мозъка, водещи до неприятното мигренозно главоболие.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This