Хормонът на щастието в медицинската литература е известен като серотонин. Серотонинът се синтезира в тялото при разграждането на една от незаменимите за организма аминокиселини – триптофан. Специфичната му структура обяснява и неговата невромедиаторна роля – предаване на нервните импулси между отделните клетки на нервната система. Концентрацията на свободния серотонин обаче повлиява и съкращението и отпускането на гладката мускулатура в тялото, включително и в кръвоносните съдове.

Мигрената се проявява с пристъпи на силно непоносимо главоболие. Страдащите от мигренозни пристъпи описват болката различно, което показва различните индивидуални физически проявления, но е изяснена чисто физиологичната причина за възникването им. Оказва се, че промяната в мозъчния кръвоток вследствие отпускането и свиването на кръвоносните съдове е в основата на непоносимите главоболия. Всяка подобна промяна се възприема като неспецифична от мозъчните нервни клетки, което ги насочва към активиране най-просто на “болкови” реакции.

Изследванията са показали различия в нивата на серотонин преди и след процесите на контракция на гладката мускулатура. Високите му нива съкращават мускулните влакна, а изчерпването му ги отпуска. Регулирането отделянето на серотонин е ключ към овладяването на мигрената, намаляването честотата на пристъпите и болката.
Като първи средства за въздействие върху серотониновите нива, лекарите препоръчват лекарства от групата на триптаните.

Успоредно с тях обаче и природата е създала средство, въздействащо на този невромедиатор и това е растението Танацетум партениум. Екстрактът от това растение се съдържа в природния продукт Мигренон, специално разработен от Борола в патентовани течни капсули. Активно действащото вещество в него е партенолид 0,4мг. Той потиска химичните реакции, водещи до секреция на серотонин. Трикратен дневен прием на една течна капсула повлиява симптомите на мигрената, а продължителността на приема зависи от честотата и тежестта на пристъпите. Мигренон е съвместим с други лекарствени средства, използващи се при мигренозен пристъп.

borola

634