Събуждате се от сън рязко, като от аларма, само че няма алармен звън, а само стягащата, силна болка в главата. Мъчите се и се въртите дълго, накрая се предавате и посрещате новия ден уморени и кисели. Такава е най-редовната картина при хората, страдащи от мигрена и мигреноподобни състояния, които се отключват и атакуват нощем.

Подобно на дневните главоболия, нощните могат да са предизвикани от различни фактори и да се появяват под различни форми. Това са основно първични главоболия, резултат не от някакво специфично заболяване, а по-скоро реакция на организма към определени фактори. Най-често нощем се появяват същите форми на главоболие като дневните – мигрена, клъстерно и тензионно главоболие.
Тензионното главоболие е често оплакване, но рядко има силата да събуди човек и да предизвика нощни неудобства, тъй като не е толкова интензивно, колкото другите две.

Най-разпространената форма на нощно главоболие е клъстерното. Обичайно то е по-краткотрайно, но по-болезнено. Болката се усеща от едната страна на главата, покрай едното око или надлъжно от темето до шията. Продължава от 30 минути до 2-3 часа и често са придружени от симптоми като сълзящи зачервени очи, течащ нос и подпухнали клепачи.

Мигренозните пристъпи продължават по-дълго време и се проявяват с различни физически симптоми – гадене, повръщане, свръхчувствителност на светлина и звуци.
Трета, по-необичайна форма на нощно главоболие е т.нар. “алармено” главоболие. Подобно на горните две, аларменото е първична форма на главоболие, автономно и необвързано с други заболявания. Появява се предимно нощем, но и по време на дневни дрямки. Няма характерните оплаквания от зачервяване и секретиране на очите и носа, а болката е съсредоточена предимно в средата на челото. Пристъпите преминават сравнително бързо, но може да се повторят в рамките на съня.

Веднъж проявило се, този тип главоболие лесно хронифицира и може да отнеме месеци, за да намалее честотата му и да отшуми. Все още не е ясно дали такива нощни пристъпи се появяват като следствие или усложнение на мигрена и клъстерни главоболия или са отделни и независими от тях, но много характерно за оплакващите се от “алармено” главоболие е това, че често при тях са се наблюдавали мигренозни пристъпи преди да се появи то.

991