Според данни, предоставени от Световната здравна организация около 550 млн. души по света страдат от често повтарящи се пристъпи на главоболие, като по-голямата част от тях са мигренозни.

Представяме ви някои любопитни факти за мигрената, до които са достигнали учени от различни държави:
1. Хората с високо кръвно налягане по-рядко страдат от мигрена – според проведено изследване на Норвежкия национален център за изучаване на главоболието високото систолично налягане, както и голямата разлика между стойностите на диастоличното („долното“) и систоличното („горното“) артериално кръвно налягане предпазват от появата на мигрена. В проучването са участвали над 50000 норвежци на възраст над 20 години.

2. Хората с наднормено тегло страдат от по-чести мигренозни пристъпи – американски учени са категорични, че пълните хора изпитват по-чести главоболия от колкото хората, чието телесно тегло е в границите на нормата. Това показват резултатите от проведено изследване, обхванало около 4000 души на средна възраст около 40 години, които страдат от мигренозно главоболие. Специалистите са установили, че при доброволците, които имат наднормено тегло пристъпите на мигрена протичат много по-продължително и по-тежко.

3. Около 80 % от българите страдат от често повтарящо се главоболие – наши специалисти са установили, че българите също страдат от чести главоболия. Лекарите са на мнение, че в повечето случаи това е реакция на организма към стреса и преумората. Не е малък процентът и на хората, при които е установено, че страдат от мигрена.

4. При мигренозен пристъп приемът на аналгин може да усили главоболието – макар и да звучи невероятно този факт е самата истина. Въпреки, че са първото нещо което вземаме при главоболие обезболяващите средства в никакъв случай не са най-правилния избор. Като тяхна алтернатива специалистите препоръчват прием на природния продукт Мигренон. Той няма нежеланите ефекти на повечето аналгетични лекарствени средства, поради което е подходящо по-продължително лечение. Доказано е, че употребата на Мигренон предотвратява мигренозните пристъпи и намалява силата на болката.

515