При повечето хора, страдащи от мигрена, пристъпите се появяват при провокация – емоционална, хормонална, атмосферна и др. При част от страдащите от мигрена жени пристъпите атакуват по време на месечния цикъл или малко преди него. Причината е спад в нивата на женския полов хормон – естроген. Концентрацията му в кръвта се понижава в дните до започване на менструацията. Счита се обаче, че не ниското ниво на естроген причинява мигренозните пристъпи, а колебанията в концентрацията му.

Менструалната мигрена се разглежда като отделно мигренозно състояние, поради периодичността на проява. Известни са два вида менструлна мигрена – класическа, която е по-често срещно състояние с пристъпи само около менструацията и менструално-асоциирана мигрена, която атакува около цикъла, но пристъпи се появяват и през останалото време.

Тежестта и интензитета на симптомите на менструалната мигрена зависят от възрастта и състоянието на жените. При бременните например, постоянно високите концентрации на естроген превръщат бременността в период, неотежняван от мигренозни пристъпи. С приближаването на климактериума, пристъпите зачестяват, заради непостоянство в стойностите на естрогенните нива. Едва с настъпването на менопаузата и констатирането на постоянно нисък естроген, симптомите на мигрена започват да намаляват.

Проявите на менструалната мигрена са изключително тежки при някои жени и лекуването им изолирано месец за месец е трудно начинание. Това насочва вниманието на лекари и пациенти към лечение, целящо разреждане и постепенно елиминиране на мигренозните пристъпи.

С помощта на разработения от Борола природен продукт Мигренон, това може да се постигне с минимални усилия и без неблагоприятни ефекти. Приема се три пъти дневно по една капсула за период от няколко месеца, безвреден е и се понася добре от организма.

borola

710