главоболие

Счита се, че само половината от хората с мигрена са реално диагностицирани. Причината за това се крие в спецификите на това все още мистериозно заболяване.

Защо толкова трудно се доказва мигрената?

Причината за това много от страдащите да не са реално диагностицирани с мигрена се крие в голямото разнообразие от симптоми, с които тя се проявява. Един от най-характерните симптоми за мигрената е т.нар. аура. Като аура се определя появата на различни визуални картини, зрителни смущения, затруднения в говора или неврологични проблеми, които се усещат до 1 час преди мигренозния пристъп и главоболието. Тези разпознаваеми симптоми се ползват в повечето случаи за ориентир при поставяне на диагноза мигрена. Проблемът тук е, че аура се наблюдава при малка част от хората с мигрена, а при останалите доказването на заболяването е по-трудно.

Как тогава става определянето на главоболието като мигренозен пристъп?

Когато главоболието започва да се появява хронично без да е предшествано от характерната за мигрената аура се налага да се проследи наличието на други симптоми, които да насочат лекаря към поставяне на диагноза „мигрена“. Необходимо е поне няколко от тези симптоми да са налице едновременно, за да се изключи вероятността за друго заболяване. Ето кои са те:

  • периодични главоболия, продължаващи от 4 часа до 3-4 дни
  • умерена до силна пулсираща болка, която се усеща само от едната страна на главата
  • главоболието се засилва при движение и физическа активност
  • наред с него са на лице гадене, повръщане, фото- и фонофобия (свръхчувствителност към светлина и шум) и др.

За да се определи хроничното главоболие като мигрена е необходимо също така да са на лице и някои симптоми, които се появяват след преминаване на болката, а именно:

  • прилив на енергия и повишена активност
  • в някои случаи много силна отпадналост и раздразнителност
  • силен апетит

Какво е решението при поставяне на диагноза „мигрена“?

Все още се разработват специфични терапевтични мерки за овладяване на мигрената. Едно от средствата, за които е доказано, че облекчава симптомите и се ползва с успех в световен мащаб е партенолид, екстрахиран от билката Tanacetum parthenium. Стандартизиран и висококачествен партенолид е включен като активна съставка в природния продукт Мигренон. Той е сред малкото ефикасни и безвредни природни продукти, алтернатива на синтетичните лекарства, които доказано облекчават болката, намаляват честотата на пристъпите и осигуряват живот без главоболие.

borola

814