Фокалната мигрена е особен вид мигрена, която се дължи на употреба на противозачатъчни хапчета, следователно е характерна за представителките на нежния пол. При фокалната мигрена се наблюдава частична парализа, липса на чувствителност или изтръпване на едната страна на тялото, т.е. на ръка и/или крак, временно затруднение при говор или зрителни нарушения само на едното око.

Възможно е да се появи и друго зрително нарушение – тунелен поглед. При него човекът има усещането, че вижда през малък отвор, пространството около който е черно. По краищата на този отвор може да блести силна светлина.

В тези случаи е необходимо на първо място да бъде спрян приемът на противозачатъчни лекарства, както и медикаменти на естрогенова основа. При нужда те могат да бъдат заменени с такива, съдържащи само прогестерон.

Успоредно със спирането на противозачатъчните таблетки, за предотвратяването на фокалната мигрена може успешно да бъде приложен природният продукт Мигренон.

Мигренон съдържа над 0,4 мг партенолид, който отдавна се използва като доказано средство срещу различни видове мигрена. Партенолидът в Мигренон потиска химичните реакции, водещи до мигрена и при продължителен прием намалява броя и тежестта на мигренозните пристъпи. Мигренон се приема по 1 течна капсула до 3 пъти на ден, след хранене.

Дозировката му е индивидуална и може да се адаптира съобразно силата на болката. При силни болки може да се приеме и 1 капсула допълнително.

721