Диабет и главоболие

Като хронично метаболитно заболяване много често диабетът се отключва спонтанно без пациентите дори да подозират за това. Причината за незабелязването на коварното заболяване е, че първоначално симптомите са много слабо изразени, а в някои случаи дори напълно липсват. Недостатъчният контрол на кръвната захар (глюкоза) и респективно резките промени в нейните стойности може да доведат до различни усложнения в организма. В това число увреждане на малките кръвоносни съдове.

Според проведено проучване, в което са взели участие над 10 000 пациенти с диабет всеки 3 диабетик съобщава за наличие на повтарящи се главоболия. Лекарите са на мнение, че именно колебанията в нивата на глюкозата са причина за поява на чести главоболия при диабетиците.

Рязкото спадане на кръвната захар (хипогликемия) при хората с диабет може да се получи в следните случаи:

  • пропуснато едно хранене
  • прекомерна употреба на алкохол
  • прием на по-голямо количество инсулин
  • след тежко физическо натоварване и др.

В такива случай лъжица мед, бучка захар или кубче шоколад бързо ще нормализират серумните нива на глюкоза.

От друга страна рядкото покачване на нивата на глюкозата (хипергликемия) също може да доведе до силно главоболие. Хипергликемията може да се получи при консумация на голямо количество храна и недостатъчно инсулин, повишени нива на хормона адреналин, който се отделя при силен стрес, недостатъчна физическа активност и др.

Освен правилен и редовен контрол на кръвната захар при чести и повтарящи се главоболия лекарите препоръчват прием на Мигренон. Той е една природна алтернатива на синтетичните лекарствени средства (аналгетици, опияти и др.).

Дори и след продължителна употреба на продукта не са регистрирани нежелани реакции и оплаквания от страна на пациентите. Мигренон е с доказан ефект на действие при различни видове главоболия като мигренозно, тензионно и клъстерно.

borola

1123