Установено е, че съществува връзка между мигрена и депресия. До този извод са стигнали няколко научни екипа от специалисти в различни медицински центрове след години проучвания при десетки хиляди пациенти с мигрена.

Канадско проучване с автор Гета Модгил от Университета на Калгари, в което са наблюдавани 15 000 души за 12 години показва, че хората, които страдат от мигрена са изложени на по-висок риск от развитие на депресия. От друга страна депресията може да увеличи риска от развитие на мигрена, констатират още учените. Според изчисленията на експертите хората с мигрена са изложени на 80% по-висок риск от развитие на депресия отколкото хората, които не страдат от мъчително главоболие.

Друго проучване на холандски учени от университета в Лейдън с ръководител доц. Терундт доказва, че между мигрената и депресията има генетична връзка. Екипът е проучил данните на 2652 души. Учените доказват, че гените, кодиращи мигрената и депресията са едни и същи. Затова хората, които страдат от мигрена са генетично предразположени да развият и депресия.

Честата мигрена може да доведе до силна депресия и дори самоубийствени мисли. В това са убедени американски невролози, оповестили резултати на 14 – годишно проучване. Учените анализирали здравните картони на повече от 36 000 жени. Изследователите установили, че над 50% от дамите с мигрена изпадат и в депресия. Според ръководителят на проучването д-р Тобиас Курт, ако се овладее мигрената, депресията ще изчезне от само себе си.

borola

815